Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Έχετε δίκιο αλλά ψάχνουμε «ψύλλους στ άχυρα»

Η πρόσφατη, προ ημερών μόλις, δήλωση/ανακοίνωση  της  Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών « ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» να καλέσει « την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την προκλητική και σκανδαλώδη ρύθμιση για δικαίωση των καταπατητών αναδασωτέας έκτασης 800 στρεμμάτων μέσα στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, που είναι από τις πιο σημαντικές φυσικές περιοχές της Ελλάδας» είναι πολύ άμεση και αποφασιστική. Και φυσικά, οι Ενεργοί Πολίτες αυτοί έχουν δίκιο.

Αλλά : Σε ποιους απευθύνονται; Σε ποια κυβέρνηση, που έχει τι είδους ηθική δεοντολογία, τι είδους οικολογική συνείδηση  και τι ανάλογο παρελθόν;

Στην ανακοίνωσή τουs, μέσα από το www.prasinoi.gr , μιλούν για  γενικόλογη διάταξη και τόσο κακοδιατυπωμένη  « που  είναι δύσκολο να καταλάβουν οι χωρίς ενημέρωση βουλευτές».

Αλλά : Πόσοι από τους βουλευτές του σημερινού Κοινοβουλίου είναι ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ;  Τι είδους και τι ποιότητας «ενημέρωση» έχουν συνήθως οι βουλευτές;  Και για να μη θίξω πρόσωπα – αφού σίγουρα υπάρχουν και σοβαροί και μελετημένοι βουλευτές-  , ποιος ξέρει πότε πήραν στα χέρια τους  τη διάταξη, αν τους δόθηκαν εξηγήσεις και διευκρινίσεις, αν έγινε έστω η βασική  ανάλυση και συζήτηση για το θέμα σε κάποια Επιτροπή ή  Κοινοβουλευτική Ομάδα ; 

Προσέξτε:  Η διάταξη περιλαμβάνεται σε μια ρύθμιση που αναφέρεται ως  «Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση της προϊσχύουσας διάταξης ανακαλούνται αυτοδικαίως» και η  κυβέρνηση «έκρυψε» στο άρθρο 18 του νόμου για την προστασία και διαχείριση φυσικών περιοχών και την επέκταση των Φορέων Διαχείρισης μια ρύθμιση που στρέφεται εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος, του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αστεία πράγματα; Καθόλου. Έτσι γίνεται συνήθως. Είναι μια συνήθης πρακτική. Πάρτον το νόμο, όποτε κι αν προλάβαμε να σού τον δώσουμε, όσες σελίδες κι αν είναι, όσα άρθρα κι αν περιλαμβάνει, διάβασέ τον, μελέτησέ τον, ανάλυσέ τον χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση  ….. και μετά;  Το «μετά» είναι το πιο ενδιαφέρον. Στους συμπολιτευόμενους βουλευτές λένε ότι «αφού τα κάνεις όλα αυτά,  ψήφισε  υπέρ γιατί έτσι σου λέμε εμείς και αυτή είναι η γραμμή  και μην το πολυσυζητάς».  Και στους αντιπολιτευόμενους;  Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα γιατί η κυβέρνηση απλώς τους «πετάει στα μούτρα» το νόμο και τους αφήνει  να τον «ψάξουν» μόνοι τους, ανάλογα της  ευαισθησίας του καθενός και –κυρίως- του εισηγητού του κάθε κόμματος.

Πόσοι από τους βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν γνώση και οικολογική συνείδηση  και έχουν ερευνήσει τα υπέρ και τα κατά και αγνοούν τις κομματικές γραμμές και πάνε κόντρα με επιχειρήματα, έστω κ ι αν στο τέλος υπερψηφίζουν όπως άλλωστε γίνεται συνήθως; Και πόσοι εισηγητές της  μειοψηφίας  βρίσκουν το χρόνο και έχουν το εξειδικευμένο ενδιαφέρον και αναλύουν τις διατάξεις και εξηγούν στους συναδέλφους τους περί τίνος πρόκειται ώστε να ακουστούν  πειστικά τα αντίθετα επιχειρήματα και9 να υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα κάτι ν αλλάξει;

Διαβάζω ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα φέρουν το θέμα – από κοινού με ελληνικές κι ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις – στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά  « παρόμοιες καταστροφικές για το περιβάλλον, την δημοκρατία και την κοινωνία ρυθμίσεις για αυθαίρετα έχουν περάσει και σε άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις από προηγούμενες αλλά και από την σημερινή κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη για νομιμοποίηση καταπατήσεων και αυθαιρεσιών στις όχθες ρεμάτων αν αυτά έχουν καλυφθεί ή μπαζωθεί».

Η ουσία βρίσκεται  στις φράσεις της ανακοίνωσης της Πρωτοβουλίας Πολιτών: « Είναι πάγια πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων να περνάνε πελατειακές και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε άσχετα νομοσχέδια. Και άλλες φορές, (προηγούμενες) κυβερνήσεις ή βουλευτές, κυρίως της Ηλείας, έφεραν διάφορες (ν)τροπολογίες – συχνά μεσάνυχτα – προσπαθώντας να νομοθετήσουν την νομιμοποίηση των καταπατήσεων. Επίσης, αποπειράθηκαν να αλλάξουν με διοικητικές πράξεις τα σύνορα των νομών Αχαΐας και Ηλείας για να καταφέρουν να νομιμοποιήσουν στη συνέχεια τις καταπατήσεις. Τώρα μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται της “αριστεράς  και της οικολογίας” προχωρεί σε αυτή την σκανδαλώδη πράξη με την συμμετοχή των “Οικολόγων Πράσινων” (αν. υπουργός  Γ. Τσιρώνης,  βουλευτής Γ. Δημαράς).

Αυτοί είμαστε. Και πολύ φοβάμαι ότι ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::