Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > ΜΜΕ και Εθνικά Θέματα. Μάταιος κόπος

19 Μαρτίου 2018. Ομιλία στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Στο σχολείο ήμουν πάντα πρώτος μαθητής, έστω κι αν εκείνα τα χρόνια η «φουκαριάρα η μάννα μου» δεν μπορούσε να μου εγγυηθεί ότι …το παριζάκι μου θα είναι μόνο Υφαντής. Τον μόνο Υφαντή που γνώριζα ήταν ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού. Πάντα πρώτος μαθητής λοιπόν, εκτός από τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Όπου ήμουνα «σκράπας» και έμενα κάθε χρόνο μετεξεταστέος.

Ευτυχώς που υπήρχαν τα άλλα μαθήματα , γι’  αυτό άλλωστε και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου μπήκα, φιλόλογος βγήκα, Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας και έγινα δημοσιογράφος κι αργότερα συγγραφέας.  Ήξερα Ελληνικά, ήξερα ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ Ιστορία, ήξερα ξένες γλώσσες, ταξίδευα σ όλο τον κόσμο, έκανα ραδιόφωνο, έκανα τηλεόραση, έγραφα, είχα ένα γνωστό όνομα, όλα ρόδινα.

Σήμερα ζούμε σε μιαν άλλην εποχή. Σε μιαν εποχή που διαμορφώθηκε από τα Ανώτερα Μαθηματικά και τη Φυσική. Την Κοσμογραφία και την Τριγωνομετρία. Τις θετικές επιστήμες δηλαδή. Και κάποια στιγμή, στα σαράντα φεύγα μου, οι εφημερίδες έδειξαν παγκοσμίως τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Για διάφορους λόγους.  Οι καινούργιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί,  ΠΟΛΥ καινούργιοι για τη μεταδικτατορική  Ελλάδα των Κρατικών Μ.Μ.Ε., με τις διάφορες  άκαμπτες και καθαρευουσιάνικες ακόμα ΕΡΑ να καταδιώκονται αρχικά από τους «πειρατικούς» και τους ερασιτεχνικούς σταθμούς και στη συνέχεια από τη φρεσκάδα και την –σχετική- ανεξαρτησία του ΑΘΗΝΑ 9.84, κάποιων άλλων  Δημοτικών και , τέλος, των ιδιωτικών σταθμών, δημιούργησαν μια καινούργια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα ήταν σκληρή για τις εφημερίδες, ιδίως μετά τη λειτουργία  των πρώτων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Οι δημοσιογράφοι παλαιάς κοπής έπρεπε να προσαρμοστούν. Όσοι δεν προσαρμόζονταν,  άρχισαν να μένουν άνεργοι. Και οι εφημερίδες, κατέφυγαν στα πάσης φύσεως «δώρα»… τις προσφορές ….μέχρι διαμερίσματα….. για να δελεάσουν τους αναγνώστες τους που τις έβλεπαν πια σαν …μπαγιάτικες.

Δουλεύοντας σε όλων των ειδών τα Μ.Μ.Ε. προσαρμόστηκα για να επιβιώσω. Πέταξα τη γραφομηχανή και πήρα υπολογιστή , σταμάτησα να υπολογίζω «με το μάτι» τις γωνίες, έμαθα να χειρίζομαι κάμερα και βίντεο,  ξέχασα τον όρο «καλώδιο» και τον αντικατέστησα με οπτική ίνα, έμαθα την επιστήμη της ασύρματης επικοινωνίας κι άρχισα να «φορτώνω» τα αρχεία μου σε ένα μικροσκοπικό μαραφέτι που το κουβαλούσα στην τσέπη μου και αχρήστεψα τους δίσκους μου των 33 στροφών, βάζοντας μουσική στις εκπομπές μου από μιαν άυλη μνήμη γεμάτη playlists.

Και τότε, μέσα της δεκαετίας του ’90,  ένοιωσα αυτόματα, καταλυτικά, αποκαλυπτικά το προσωπικό μου Big Bang. Είδα τις εφημερίδες και τα περιοδικά να περιθωριοποιούνται, τα ραδιόφωνα να γίνονται βαρετά τζουκ μποξ ( πλην εξαιρέσεων πάντα) τα τηλεοπτικά κανάλια να αντικαθιστούν το λόγο με την ασύρματα μεταδιδόμενη εικόνα, την είδηση να γίνεται ένα ακόμη τεχνολογικό προιόν.

Αυτό που αποτελούσε πάντα το μεγάλο ουσιαστικό, ποιοτικό και οικονομικό πρόβλημα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, η άμεση προσβασιμότητα στο αρχειακό υλικό, η αστραπιαία, ζωντανή μετάδοση εικόνας και ήχου, το γραφίστικο «στήσιμο» ενός εντύπου, η αργή και δυσκολόχρηστη αναπαραγωγή υλικού έπαψε να υπάρχει. Προγράμματα γραφικών επιλογών, χιλιάδες προεπιλεγμένες και έτοιμες προς χρήση λύσεις, πρόσβαση στην πολυδιάστατη πληροφορία  με το πάτημα ενός κουμπιού, πανέξυπνες μικροσυσκευές που σου ευκολύνουν τη ζωή και τη δουλειά ανέλαβαν τα πάντα. Και μετά, εξελίχθηκαν και τα social media. Όλα σε ξένα χέρια. Αυτορυθμιζόμενα. Ο εγκέφαλός μας, όσοι είχαμε, σε αχρηστία.

Η πληροφορία, κάθε λογής, χρώματος, ποιότητας, ταχύτητας, εγκυρότητας, προέλευσης έγινε προσβάσιμη στον καθένα. Άρα; Ήταν αυτό το τέλος της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας; Του ρεπορτάζ; Του ανθρώπινου παράγοντα; Της ευαισθησίας του ματιού μας και του αυτιού μας; Της προσωπικότητάς μας;

Ίσως ναι, ίσως όχι. Σήμερα είναι που ισχύει απόλυτα το «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Μια κουβέντα, μια χειρονομία, ένας μορφασμός, ένας αναστεναγμός, μια κουβέντα, ένας δισταγμός, ένας ισχυρισμός, μια αμφισβητούμενη φάση σ΄ έναν αγώνα, μια άμεση, ζωντανή επικοινωνία μ ένα κινητό τηλέφωνο, μηχανήματα εξελιγμένης τεχνολογίας, συνεργαζόμενα μέχρι και με δορυφόρους, άψογης τεχνικής αρτιότητας, λεπτομερειακής ανάλυσης και όλα αυτά σε μηδενικό – σχεδόν- χρόνο, επέβαλαν τους νέους νόμους. Τη νέα πραγματικότητα. Την εισβολή της τεχνολογικής εξέλιξης στο βιορυθμό μας.

Εφημερίδες με «χτεσινές» ειδήσεις; Μηνιαίες «ανασκοπήσεις» της κοινωνικής και πολιτικο-οικονομικής μας ζωής; Ήταν – δεν ήταν οφσάιντ το γκολ; Την έκανε-δεν την έκανε τη δήλωση ο υπουργός; Κρύβεται-δεν κρύβεται και πού κρύβεται ο ναρκέμπορας; Το είπαν; Ποιοι το είπαν; Το έκαναν; Ποιοι το έκαναν; Ήρθαν; Που πήγαν; Τι ψάχνουν; Πως το βρίσκουν; Γιατί πλημμύρισε η Μάνδρα; Γιατί γκρεμίστηκε η μισή Ζάκυνθος; Τον παντρεύτηκε; Τον χώρισε; Έκλεψαν; Πόσα έκλεψαν;

Απαντήσεις σε δευτερόλεπτα. Σε μερικά λεπτά. Στις δυσκολότερες περιπτώσεις, σε μερικές ώρες. Με αποδείξεις ήχου και εικόνας. Ήταν όμως όλα σωστά; Άψογα; Αληθινά; Εσείς να μου πείτε.

Οι υπολογιστές, τα μικροτσιπ, η ασύρματη τεχνολογία, οι δορυφόροι, οι μικροσυσκευές ακριβείας, τα αλάνθαστα πρότυπα……. τα Ανώτερα Μαθηματικά…… η Διαστημική Τεχνολογία…. Η Φυσική…. μάς τά’ βαλαν όλων τα γυαλιά εμάς των «διανοουμένων». 

Μικρότερο ανθρώπινο κόστος, ταχύτητα κι ακρίβεια, λύσεις από το πουθενά και μια νοοτροπία αποδεκτή από την πλειοψηφία: Τι γίνεται στον κόσμο; Θέλω να το μάθω τώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι εφικτό. Φυσικά, τα πάντα έχουν μια «τιμή». Ποια είναι; Πόση είναι; Τι επιπτώσεις έχει;  Θα εποικίσουμε τον Άρη; Και γιατί; Και με τι «τιμή»; Και για ποιο λόγο; Και πότε;

Διαλέγετε και παίρνετε. Αλλά λάβετε τα υπόψη σας ότι  Social Media έτσι όπως τα ξέρετε , Κο9νωνικά δεν είναι. Είναι κομμάτια της παράλληλης εξέλιξης. Κομμάτια των «πονηρών». Του τρόπου που η εκπληκτική ανακάλυψη της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, της απελευθέρωσης της πληροφορίας, της ταχύτητας μετάδοσης, του ακαταδίωκτου ενός έμπειρου μπαγαπόντη, της εκμετάλλευσης μιας τεχνολογικής επανάστασης προς όφελος μιας Μαφίας του «Μαύρου Διαδίκτυου». Η κακή χρησιμοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων, μας έχει οδηγήσει σε πολύύύύύ Μαύρο Διαδίκτυο. Τόσο μαύρο που δεν θα το πιστεύετε.

Πάμε να τα συνδέσουμε τώρα : Η δεκαετία 1995-2005 πέρασε πολύ γρήγορα. Ο Ανδρέας τη γλύτωσε από το Ειδικό Δικαστήριο αλλά τον πρόδωσε η καρδιά του. Το Σκάνδαλο Κοσκωτά παρέσυρε το ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός στα 72 του χρόνια και ανατράπηκε στα 75 του, πέντε χρόνια πριν πεθάνει ο Καραμανλής και τρία πριν πεθάνει ο Αντρέας Παπανδρέου. Στο μεταξύ η Ελλάδα είχε γεμίσει Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς, πείτε τους ό,τι προτιμάτε, ο Γκλιγκόρωφ απέσπασε τη λέξη «Μακεδονία» , έστω ως προσδιορισμό στην ονομασία της νέας χώρας, ο νεο- Καραμανλισμός  είχε «γεννηθεί» σαν ιδέα κάποια βραδάκια του Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 1996 και είχε μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη την 21η Μαρτίου του 1997, λίγους μήνες μετά την αναμενόμενη ήττα του Έβερτ από τον Σημίτη.

Ο νέο-Καραμανλισμός αναδείχτηκε το Μάρτιο του 2004 με τη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Έζησε στην ουσία πολύ λίγο. Τότε που όλα τ΄άλλα, καταστροφή των εφημερίδων και των περιοδικών, θρίαμβος της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας επί της ενημέρωσης, επικράτηση διεθνώς του διαδικτύου και της έννοιας της υποκλοπής, είχαν παγιωθεί.  Και το τοπίο είχε ριζικά αλλάξει.

Πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πίσω, υπενθυμίζω την προφητεία του «Βήματος», που μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κώστας Καραμανλή για την προεδρία της Ν.Δ., τον είχε χαρακτηρίσει «Ντόλι», δηλαδή κλωνοποιημένο διάδοχο του ιδρυτή, προβλέποντας ότι θα είναι σύντομη παρένθεση στην εξουσία. Οι «βαρόνοι των Αθηνών», μάλιστα, είχαν φροντίσει να είναι έβδομη ή όγδοη είδηση στα δελτία ειδήσεών τους, στα οποία επί σειρά ετών παρουσίαζαν τον Σημίτη ως τον «καταλληλότερο» για την πρωθυπουργία.

Εκσυγχρονιστές και βαρόνοι δείχνουν σαν να υπονομεύουν την οικονομία, την εθνική κυριαρχία και από- ξηλώνουν εθνικά χαρακτηριστικά: 

-           Ίμια, Μαδρίτη και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

-           Αποσιώπηση της αναγνώρισης των Σκοπίων από περισσότερες από 120 χώρες.

-           Αλόγιστος υπερδανεισμός της χώρας, εξοπλιστικά προγράμματα με σκιές και κατηγορίες για μίζες-μαμούθ.

-           Χρηματιστήριο και υποτίμηση, swaps με την Goldman Sachs και Ολυμπιακοί Αγώνες, με απευθείας αναθέσεις 22 δισ.!

-           Και τον Απρίλιο του 2000 επιχείρηση «ελληνοποίησης» και εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές, με χιλιάδες ψηφοφόρους που δεν γνώριζαν ούτε λέξη ελληνικά!

 

Ο απλός πολίτης δεν έζησε ένα σεισμό όλα εκείνα τα χρόνια. Έζησε πάνω από 20 σεισμούς. Από τις διαρροές εδώ κι εκεί και τα Wikileaks που εξαπλώνονταν σαν τη χολέρα, στα Intelligence Reports, στη δημιουργία της «Λίστας Λαγκάρντ», στην «Υπόθεση Φαλτσιάνι», στα «Panama Papers» , στα «λεφτά που υπήρχαν αλλά εμείς δεν τα είδαμε», στην «Υπόθεση Ζίμενς», στην τραγωδία Τσαλικίδη, στην εξελισσόμενη επιρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σώμα της Ελλάδος, στη δημιουργία διαφόρων πολύκροτων «υποθέσεων» που άλλες – όπως του Άκη Τσοχατζόπουλου, της Marfin, του Ερρίκος Ντυνάν , των Δομημένων Ομολόγων, οι Υποκλοπές, οι  εταιρείες off shore, τα Υποβρύχια- κάποια στιγμή , αργότερα, «έσκασαν» ενώ άλλες, κρύφτηκαν, καλύφθηκαν, ξεχάστηκαν. Και μετά, ακολούθησαν τα «Σπουδαία», τα χτεσινά, τα σημερινά, οι αποκαλύψεις για το Χρέος, τα Capital Controls, η φτωχοποίηση ενός λαού που ενώ ήταν χρεωκοπημένος αλλά ζούσε σε ευμάρεια….. και τώρα, που σχεδόν δεν υπάρχουν πια εφημερίδες και που ραδιόφωνα και τηλεοράσεις έχουν υποκύψει στο αναγκαίο εμπορικό κέρδος και περί άλλων τυρβάζουν, μας προέκυψε η Novartis

Αυτό δεν το μάθαμε τώρα. Το ξέραμε από παλιά. Δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις.  Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Στόχος τους το κέρδος. Εργαλεία τους τα ΜΜΕ και η πολιτική.  Κι όλα τα’ άλλα…. μ άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε.

Και η χώρα; Ο λαός; Τα Εθνικά μας θέματα;  Όπως λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, who gives a shit. Ποιος ενδιαφέρεται;

Προσέξτε: το  «τέλος» του Καραμανλή  είχε ήδη προαποφασιστεί από το 2007, τότε δηλαδή που  είχε αρχίσει τις συναντήσεις  του με τον  Πούτιν. Και εξελισσόταν σε μια περίοδο που σύμφωνα με τα περίφημα εκείνα Intelligence Reports , πάνω από 1000 αναφορές μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, εξέθεταν ανεπανόρθωτα  τον Καραμανλή, δέκα φορές περισσότερο απ΄όσο τα συμβατικά ΜΜΕ εξέθεταν το 1986-87 τον Ανδρέα,  Ποιος προσπαθούσε  να τον αποδυναμώσει;

Τα  «Intelligence Reports»  επί χρόνια «έφευγαν» από το «περιβάλλον Καραμανλή» στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέληγαν στον υπολογιστή της κυρίας Κατερίνας Τσακάλου, ιδιαιτέρας γραμματέως του ισχυρού άνδρα της Siemens  Μιχάλη Χριστοφοράκου, διέρρεαν στα Wikileaks και «δημιουργούσαν κλίμα» που μόνο καλό δεν έκαναν στον Καραμανλή τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Το «σπάσιμο» του σκληρού δίσκου του ηλεκτρονικού υπολογιστή της κυρίας Τσακάλου , με τα χιλιάδες έγγραφα , τα κωδικοποιημένα ευρήματα  δηλαδή του «σπασίματος» που αποκωδικοποιήθηκαν και  παραδόθηκαν  στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens , έκαναν τους πάντες, στην αρχή της χρονιάς, να μιλούν για ένα «βαθύ λαρύγγι» του Μεγάρου Μαξίμου αλλά – εκ των υστέρων- να αναρωτιούνται γιατί είχαν συνταχθεί, πού αποσκοπούσαν και σε ποια «τρίτα μάτια» είχαν εκτεθεί.

Ένα είναι σίγουρο :  τα reports αυτά, καλά ή κακά, σωστά ή λανθασμένα, ομογενοποιήθηκαν , αναλύθηκαν και παραδόθηκαν  ως περιοδικές απόρρητες Εκθέσεις της Siemens  Ελλάς προς τη μητρική Siemens Γερμανίας. Ήταν δηλαδή – ως εκθέσεις- έγγραφα απόρρητα αλλά…όχι και ΤΟΣΟ απόρρητα.

Από τις εκατοντάδες εκθέσεων, μια περιλαμβάνει ένα αρκετά σοβαρό συμπέρασμα: ««Η Πολιτική κατάσταση στη χώρα έχει πλέον γίνει μάλλον  άστατη. Η πολιτική επιβολή της κυβέρνησης αμφισβητείται παρά την καθαρή της νίκη πριν από ένα χρόνο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μιαν αβέβαιη πλειοψηφία μιάς έδρας στο Κοινοβούλιο   κι αυτό στερεί από τον πρωθυπουργό Καραμανλή τη δυνατότητα να υλοποιήσει  τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θέλει  με τον απαιτούμενο ρυθμό ενώ η κυβέρνηση γίνεται όλο και περισσότερο επιρρεπής σε ενδεχόμενο εκβιασμό. Σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα βαραίνουν τις πλάτες της κυβέρνησης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακές διαφορές μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει να προηγείται ελαφρώς αλλά σταθερά. Μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, η κυβέρνηση και το κόμμα δείχνουν σημάδια κόπωσης  και σοβαρών εσωτερικών τριβών. Υπάρχουν έντονες φήμες ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη του 2009. Αν γίνει αυτό, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν οι εκλογές θα αναδείξουν κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε υψηλόβαθμα κλιμάκια των Μ.Μ.Ε. κυκλοφορούν σενάρια σύμφωνα με τα οποία η πολιτική κρίση και οι πιέσεις εναντίον της κυβέρνησης προωθούνται από Αμερικανικά συμφέροντα που επιθυμούν να ανισχυροποιήσουν την κυβέρνηση Καραμανλή λόγω της θέσης της απέναντι στους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και το «βέτο» που θέτει η Ελλάδα στην εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ.»

 

2009 – 2010- 2011- 2012- 2013…….η κατάρρευση εφημερίδων και περιοδικών που έτσι κι αλλιώς είχαν συρρικνωθεί, ήταν πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Τα έντυπα ΜΜΕ άλλαζαν χέρια, άλλαζαν συμφέροντα, άλλαζαν οικογένειες, άλλαζαν γραμμή και πλεύση, εκατοντάδες έμπειροι, καταρτισμένοι εφημεριδάδες γραφιάδες έβγαιναν πρόωρα στη σύνταξη ή απλώς οδηγούνταν στην ανεργία και μια νέα γενιά  Τύπου και ΜΜΕ αναλάμβανε τα ηνία με δεκάδες, εκατοντάδες ανοιχτά μέτωπα. Τα ραδιόφωνα….. το είπαμε…. λίγα λόγια και πολλή μουσική και όπου υπήρχαν λόγια, κρίσεις, σχόλια, από δίπλα υπήρχαν και χορηγοί που πλήρωναν τα στόματα και τα μικρόφωνα , στρέφοντάς τα αν όχι στο χοντρό ψέμα, τουλάχιστον στην κατεύθυνση που τους βόλευε, που τους συνέφερε. Οι τηλεοράσεις άρχισαν να πέφτουν σε ανυποληψία, χωρίς επενδυτές, χωρίς το κατάλληλο προσωπικό, χωρίς έμπειρους επαγγελματίες, τα δελτία ειδήσεων γίνονταν σιγά- σιγά διαφημιστές συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, οι εκπομπές αλάφραιναν… .αλάφραιναν…. ώσπου έπαυαν να υπάρχουν ως πηγή ενημέρωσης, κριτικής, ανάλυσης και σχολιασμού…. πλάκωσαν τα ριάλιτυ, οι μαγείρισσες και οι μάγειροι, οι αστρολόγοι και οι αστρολόγες, οι χορευτές και οι χορεύτριες και την κορώνα του Βασιλιά ανέλαβε το διαδίκτυο. Με ελάχιστο κόστος κτιριακής εγκατάστασης και μηχανημάτων παραγωγής , εργαζόμενοι ελάχιστοι με μισθούς κάποιων κατοστάρικων, οι μισοί στο τζάμπα, ένα ολόκληρο, τεράστιο κύκλωμα διάδοσης της πληροφορίας χωρίς αντίθετες φωνές, χωρίς ηθικό κώδικα, χωρίς συνδικαλισμό….

Ελάτε τώρα να σκεφτούμε για ποια, τι είδους, ποιάς προέλευσης, ποιας ιδιοκτησίας, ποιας  ποιότητας ΜΜΕ μιλάμε που θα ενημερώσουν το λαό που υποφέρει και χάνει το έδαφος κάτω απ΄τα πόδια του για τα ΣΟΒΑΡΑ. Για τα παιχνίδια των υπερδυνάμεων, για τη διαγωγή και τη συμπεριφορά της Ευρωπαικής Ένωσης, της Ευρωπαικής Επιτροπής, της Ευρωπαικής τράπεζας, των Γερμανών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των βλέψεων, ενεργειών  και φιλοδοξιών του Ερντογάν, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που εδώ και είκοσι χρόνια πάνω από 100 χώρες του κόσμου αποκαλούν ανοιχτά Μακεδονία, για τα παιχνίδια στην Κύπρο, για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Αιγαίο, το Ιόνιο , τη Μεσόγειο, για το ξεπούλημα της Ελληνικής γης και του πολιτισμού και της υπόστασής μας για να πληρωθούν αμφίβολα χρέη που δημιουργήθηκαν έτσι όπως δημιουργήθηκαν, για τους ενόχους, για τις ευθύνες.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::