Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Οι δημοσκοπήσεις «βγάζουν» τέρατα, ενδεχομένως όμως και… λαγούς

Ωραία αυτή η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για τα «ενδεχόμενα» εκλογής Ευρωβουλευτών από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και μας λένε ότι «τα δείγματα είναι μικρά» αλλά τι άλλο είναι οι δημοσκοπήσεις παρά «δείγματα» εργαλείων προς σκέψη; Δηλαδή όταν τα δείγματα γίνουν μεγαλύτερα, οι προτιμήσεις του Μέσου Όρου των ερωτηθέντων θα έχουν αλλάξει; Μα τότε δεν θα πρόκειται για ευρήματα. Θα πρόκειται για «τέρατα». Τα οποία θα μεταβληθούν – ενδεχομένους» σε …λαγούς που βγαίνουν από τα πετραχήλια! Κι αν αυτά τα αποτελέσματα, μόλις μεγαλώσει το «δείγμα» αλλάξουν ως προς τα πρόσωπα και αναδείξουν κάποια άλλα, πιο «βατά» για την ηγεσία πρόσωπα, τότε γενικά η έννοια της «δημοσκοπικής αξιοπιστίας» θα έχει υποστεί άλλο ένα μέγα τραύμα όπως το τελευταία της ALCO που προ ημερών ήθελε να μας πείσει ότι η κυρία Δούρου είναι τόσο ψηλά στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων που ίσως και να ….απειλεί τον κύριο Πατούλη. Όταν και γέλασε ο κάθε πικραμένος διαβάζοντάς τα.

Συγκεκριμένα, αν δεν διαβάσατε τα «μικρού δείγματος» αποτελέσματα των «πρώιμων στοιχείων» για το ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να σας πω ότι προκάλεσαν ένα μικρό χαμό στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και είναι απορίας άξιον το πώς «διέρρευσαν» αυτά τα αποτελέσματα αφού ήταν τόσο «πρώιμα». Σύμφωνα μ αυτά, η Έλενα Κουντουρά δείχνει να προηγείται στην προτίμηση των ερωτηθέντων και ανάμεσα στους πρώτους να υπάρχουν ο Αλέξης Γεωργούλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Κώστας Αρβανίτης.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, σίγουρα έγιναν επαφές κυβερνητικών στελεχών με την MRB, σίγουρα «έπεσαν καντήλια» γιατί απ΄ αυτούς που φέρονται να προηγούνται ο μόνος που είναι «δικός τους» είναι ο κύριος Κουρουμπλής, άντε και ο κύριος Αρβανίτης. «Χαμένη» η πρώην υπουργός Λυδία Κονιόρδου, «χαμένος» ο πρώην υπουργός κ. Μουζάλας, το ίδιο και ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Κούλογλου, οι κ.κ. οι Ραγκούσης, Μπίστης και Τζουμάκας που εκλήθησαν για να προσφέρουν τις κεντροαριστερές τους δυνάμεις, ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, η Καστελίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η ήδη Ευρωβουλευτής  Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Βέβαια, σύμφωνα με το «Βήμα», το Ευρωψηφοδέλτιο αυτό παρουσίαζε την εικόνα  « μίας Βαβέλ στην οποία έχουν χωρέσει εκπρόσωποι της λαϊκής Δεξιάς, τραγουδιστές, ηθοποιοί, εκπρόσωποι της… επαράτου διαπλοκής της χώρας και συμπαθούντες προς τη 17Ν». Αλλά όλα αυτά είχαν γίνει – φαντάζομαι- με σκέψη και σκοπιμότητα.

Τώρα; Θα τις «αλλάξουν» τηλεφωνικά τις τάσεις, τις προτιμήσεις, τα ονόματα και θα δούμε άλλους κι άλλες να προηγούνται; Και πόσους ευρωβουλευτές θα «βγάλει» ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή;  Πάντως όχι 6 όσους έβγαλε δηλαδή το 2014. Πέντε; Ίσως. Τέσσερις; Το πιθανότερο.

Μάλλον κατά λάθος ( η από ιδιάζουσα «λαθροχειρία») δημοσιοποιήθηκαν τα «πρώιμα» αποτελέσματα. Τι θα αποφασίσουν οι δημοσκόποι; Να υποταγούν στις βουλήσεις των «πελατών»; Να χάσουν την όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει; Ή να επιμείνουν και να γίνουν – προοδευτικά- βορά στα νύχια της Πρώτης Φοράς Αριστεράς; 

Δημοσιεύτηκε στο  reporter.gr

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::