Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Τα ΟΧΙ που πρέπει να πούμε αλλά δεν τα λέμε

Γιατρός το επάγγελμα αλλά και αρθρογράφος, συγγραφέας και σχολιαστής  ρ διάφορα κανάλια,  ο  κ. Ανεβλαυής, σε πρόσφατο  άρθρο του για την  28η  Οκτωβρίου , παρουσίαζε όλα τα σημεία της σημερινής πραγματικότητας στα οποία – κατά τη γνώμη του- «Οι Έλληνες θα πούμε ξανά ΟΧΙ». Ενδιαφέρον. Έθιγε σοβαρά ζητήματα στα οποία πολλοί  εξ ημών  θα συμφωνούσαμε . Αλλά… μέχρι εκεί.

Επιλέγω βασικά σημεία στα οποία, κατά τον αρθρογράφο  «Θα πούμε ΟΧΙ» :

1.       ΟΧΙ! Θα πούμε στον τραμπούκο Ερντογάν, που ονειρεύεται σουλτανάτο του την Μεσόγειο.

2.       ΟΧΙ! Στο ξαναγράψιμο της ιστορίας μας με γνώμονα μια στρεβλή αντίληψη περί του πολιτικώς ορθού.

3.       ΟΧΙ! Θα πούμε, σ’ όσους λένε «καλά όλα αυτά, παράδοση και τέτοια» αλλά, «ξεπερασμένα, πια, βρε παιδί μου. Ας είμαστε σώφρονες, και πραγματιστές. Τα σύνορα καταργούνται πια. Και ο κύριος ρυθμιστής των ανθρωπίνων σχέσεων είναι η ελεύθερη αγορά και οι κανόνες της.»

4.       ΟΧΙ! θα πούμε, σ’ αυτούς που λοιδορούν και θέλουν ν’ αφανίσουν τις ανθρώπινες αξίες  και να βάλουν στη θέση τους τη μόνη αξία που γνωρίζουν αυτοί και οι παγκοσμιοποιημένοι πάτρωνές τους: το χρήμα και τη δύναμη ως αποκλειστικά στοιχεία με τα οποία μετρούν τους ανθρώπους.

5.       ΟΧΙ! Σ’ αυτούς που στα ερείπια της ανθρωπιάς χτίζουν τη σύγχρονη Βαβέλ, με την θηριωδία των πολέμων και θεωρία της παγκοσμιοποιημένης τιποτολογίας, με  τράπεζες και  golden boys.  

6.       ΟΧΙ! Στους αλαζόνες, άπληστους, νεόπλουτους δια της πολιτικής, τους βουλιμικούς για εξουσία, χρήμα, και επίδειξη.

7.       ΟΧΙ! Σ’ όσους πασχίζουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε  το: «εις οιωνός άριστος. Αμύνεσθαι περί πάτρης» και να μάθουμε ως άριστο οιωνό  το «αμύνεσθαι περί πάρτης.»

8.       ΟΧΙ! Στους  γλωσσοχαλαστήδες,  που προβάλλουν άσεμνα τη θεωρία τους, περί ασυνέχειας της γλώσσας και της ιστορίας των Ελλήνων.

9.       ΟΧΙ! Στους πατριδέμπορους, εθνικιστές και εγκληματίες χρυσαυγίτες,  που λοιδορούν, τους πατριώτες, αδυνατώντας «να νοιώσουν το φρόνημα της Σπάρτης».

Ωραία λόγια, ωραίες σκέψεις, ωραίες ιδέες. Για να τις λέμε στις Εθνικές Επετείους. Αλλά όταν τις λέμε στην καθημερινότητά μας, μας κοροιδεύει το σύμπαν και οι περισσότεροι κουφιοκεφαλάκηδες, μας αποκαλούν γραφικούς , παρωχημένους και  «Εθνικόφρονες –Πατριδοκάπηλους». Ωραία λόγια . Μόνο που καλό θα ήταν  αντί ο αρθρογράφος να λέει  «ΟΧΙ θα πούμε», να λέει «ΟΧΙ πρέπει να πούμε. Αλλά δεν το λέμε». Γιατί φοβόμαστε. Τα «κάνουμε επάνω μας». Δεν θέλουμε να «στοχοποιηθούμε» και εξ αυτού, να περιθωριοποιηθούμε.

Γι αυτό συμπληρώνω: «ΟΧΙ πρέπει να πούμε στη δειλία μας, στο φόβο μας, στην αδυναμία μας να «τα βάλουμε» με τις φατρίες της ντόπιας και ξένης πολιτικής και οικονομικής εξουσίας». Γι αυτό και δεν τα λέμε. Και –δυστυχώς- ούτε θα τα πούμε ποτέ. Διότι πλέον δεν ισχύει το γνωστό  «Το άδικο ουκ ευλογείται».

Κι όμως ευλογείται κύριε Ανεβλαυή μου. Ευλογείται. Ευλαβώς.

 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::