Αναζητείται ο συγγραφέας του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο.
Έγραφα τις προάλλες σε μια κοινοβουλευτική μου ερώτηση προς τον υφυπουργό Πολιτισμού – η οποία προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις τόσο στο πολιτικό όσο και στο δημοσιογραφικό πεδίο και σχολιάστηκε ποικιλότροπα- ότι όταν ένα νομοσχέδιο δημοσιεύεται, ανάλογα σχολιασμένο μάλιστα στις λεπτομέρειές του, στις εφημερίδες, θα πρέπει – έστω για λόγους κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας- να έχει δοθεί στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι οποίοι κάποια στιγμή θα κληθούν να το επεξεργαστούν και να το ψηφίσουν στο κοινοβούλιο.
Συνειδητοποιώντας ότι το νομοσχέδιο «Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής» είχε σταλεί στους δημοσιογράφους, είχε «αναρτηθεί» στη διαδικτυακή «πύλη» του Υπουργείου Πολιτισμού, επρόκειτο να εκτεθεί σε «διαβούλευση» σε αμφιθέατρο του Υπουργείου αλλά οι βουλευτές δεν είχαν ιδέα περί τίνος επρόκειτο, διάβασα προσεκτικότερα τις αναλύσεις των εφημερίδων. Τα σχόλια ήταν καταλυτικά: Ήταν όλες τους σχεδόν, εναντίον του νομοσχεδίου με ποικίλες αναλύσεις. Ποιος το είχε συντάξει λοιπόν το νομοσχέδιο; Ποιος είχε συμβουλεύσει τον υφυπουργό; Ποιοι τον στήριζαν σ αυτή του την προσπάθεια να «περάσει» ένα νομοσχέδιο που σχολιαζόταν τόσο αρνητικά; Μήπως συνέβαινε «κάτι»; «Κάτι» που ΔΕΝ έπρεπε να το μάθουν οι βουλευτές που θα το επεξεργάζονταν κάποια στιγμή, ουδείς των οποίων είχε έστω από ευγένεια ερωτηθεί να πει τη γνώμη του; Πριν αλέκτωρ λαλήσαι, έφτασε στα χέρια μου η ανακοίνωση των πλέον ειδικών για να σχολιάσουν ένα νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο: Των σκηνοθετών. Της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Οι οποίοι θεωρούν ότι το Σχέδιο Νόμου πρέπει να αποσυρθεί με κύριο και βασικό λόγο ότι «Δεν νοείται σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία να θεσπίζονται μέτρα για μια τέχνη ερήμην των δημιουργών της οι οποίοι έχουν τα πνευματικά, δημιουργικά, συγγενικά και περιουσιακά δικαιώματα των έργων τους».
Οι σκηνοθέτες έχουν βέβαια συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί όλων των άρθρων και παραγράφων αλλά αυτό που με απασχολεί προσωπικά, είναι ότι θεωρούν το Σχέδιο Νόμου «προιόν αντιδημοκρατικής διαδικασία στη σύνταξή του» και «προιόν μιας συγκεκριμένης ομάδας συντακτών που με αδιαφανείς στόχους και απόλυτη μυστικότητα οργάνωσε το Σ.Ν. για να αποκομίσει διοικητικές θέσεις και συμφέροντα». Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία βάλλεται πανταχόθεν, αυτό ακριβώς μας έλλειπε : Ένα Σχέδιο Νόμου για τον Κινηματογράφο το οποίο καταγγέλλεται ως «προιόν φορέων διαπλοκής». Οι σκηνοθέτες τα λένε. Όχι εγώ. Που ίσως αρχίζω να παίρνω τις απαντήσεις στην ερώτησή μου.
|