Ουμπέρτο Εκο:
Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο.
Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει.

στη Βουλήμε τη Βίκυμε τη Βίκυ, την Παυλίνα, το Λάμπροστο Δήμο

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, είναι δημοσιογράφος - συγγραφέας και πρώην Bουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθηνών( 2004 - 2007 . Είναι Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων από το 2010. "Επιστρατεύτηκε" από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ως υποψήφιος στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 αλλά δεν εξελέγη. Παραμένει Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων μέχρι τη λήξη της θητείας, το καλοκαίρι του 2019.

Δημοτικές Εκλογές

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας,εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων το 2010 με την Παράταξη "Αθήνα - Πόλη τη Ζωής μας", του Νικήτα Κακλαμάνη. Επανεξελέγη το 2014 με την παράταξη Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Στις 29 Απριλίου 2015, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Χρ. Τεντόμα και Θ. Πλεύρη, ανεξαρτητοποιήθηκε. Αφού τους ακολούθησε η πλειοψηφία των εκλεγμένων κοινοτικών συμβούλων, ίδρυσαν την εκτός Δημοτικού Συμβουλίου Παράταξη και πολιτική ομάδα "Αθήνα είμαστε εμείς",  Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019, δεν ήταν υποψήφιος, στο Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη. Αποδέχτηκε την πρόταση του Γιάννη Σγουρού και ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος  Αττικής του Κεντρικού Τομέα με την "Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής".Συνταξιούχος δημοσιογράφος από το 2004

Είναι -αναγκαστικά- συνταξιούχος δημοσιογράφος από το 2004 και την εκλογή του στο Κοινοβούλιο. Μετά το 2008 συνέχισε να εργάζεται με όποιο νόμιμο και συμβατό τρόπο σε διάφορα Μ.Μ.Ε. Ύστερα από τέσσερα χρόνια Σύμβουλος Έκδοσης του περιοδικού CRASH και την εφημερίδα ΧΩΡΑ, από τον Οκτώβριο του 2012, παρουσίαζε από το κανάλι ART tv πολιτική εκπομπή . Μετά τις εκλογές του 2015 , επέστρεψε στο περιοδικό CRASH και άρχισε να αρθρογραφεί καθημερινά στο ειδησεογραφικό portal CRASHonline.gr και το διαδικτυακό περιοδικό dossier.gr. και να εργάζεται ως Σύμβουλος Έκδοσης της εφημερίδας "Ανεξαρτησία". Αποχώρησε από τις Εκδόσεις Τράγκα το καλοκαίρι του 2016. Συνέχισε να συνεργάζεται με Εκδοτικούς Οίκους.

Έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα και πολλά άλλα βιβλία, τα περισσότερα των οποίων έχουν κυκλοφορήσει με την έκδοση Κυριακάτικων ή Σαββατιάτικων εφημερίδων. Έχει επίσης γράψει μελέτες, στίχους, θεατρικά και περίπου 2.500 άρθρα και αναλύσεις και επίκαιρα αναγνώσματα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το βιβλίο του "Πολεμικές Αποζημιώσεις και Κατοχικό Δάνειο" κυκλοφόρησε ως ειδική ιστορική καταγραφή, στη σειρά "Τετράδια Ιστορίας" της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Παρασκήνιο" της 15/2/ 2014.

Από το Νοέμβριο του 2016 ως τον Νοέμβριο του 2017 συνεργάστηκε με τον Εκδοτικό Οίκο Εμπειρία και επιμελήθηκε της έκδοσης άνω των 20 βιβλίων, αλλά η συνεργασία διεκόπη χωρίς προφανή λόγο και δεν συνεχίστηκε.

Τρία μυθιστορήματά του, τα "Απόψε θα σου ορκιστώ πως σ αγαπάω", "Η Αφροδίτη της Ανάφης" και "Η Κυρία Μέλπω" επανακυκλοφόρησαν ως Ειδικές Προσφορές με τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και Ελεύθερος Τύπος.

Στις τελευταίες του συνεργασίες με την "Εμπειρία", επιμελήθηκε της επανέκδοσης των σπουδαίων βιβλίων: Α. του συγγράμματος παγκόσμιας φήμης του Βίλχελμ Ράιχ "Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού" και Β. του μυθιστορήματος του Φλομπέρ "Μαντάμ Μποβαρί"

Το βιβλίο του "Ημερολόγια" που περιλαμβάνει τρία αφηγήματα βασισμένα σε συνομιλίες, δημοσιογραφικές και ημερολογιακές καταγραφές με τίτλους 1. Σεισμός, 2. Πολιτική και 3. Κατάθλιψη, εκδόθηκε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου 2018 από τον Εκδοτικό Οίκο "Εντύποις" και παρουσιάστηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου στο Polis Art Cafe - Στοά του Βιβλίου. Στο τρίτο αφήγημα, έχει συνεργαστεί η κόρη του Παυλίνα. 

Τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, έγινε η δεύτερη παρουσίαση, στη Θεσσαλονίκη, στον "Αλέξανδρο", παρουσία πολύ μεγάλου ακροατηρίου και με βασικό ομιλητή τον Σάββα Τσιτουρίδη.

Στα τέλη Ιουλίου 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "ΒΑΚΧΙΚΟΝ" ένα θεατρικό του έργο/κείμενο σε έντυπη μορφή, το "Βουλευτή να σε πει η μάνα σου", το οποίο είχε αρχίσει να γράφεται το 2008-9 αλλά στην πορεία, άλλαξε τουλάχιστον 4 φορές λόγω των διαφόρων πολιτικών εξελίξεων.Στο οπισθόφυλλο, ο συγγραφέας αναφέρει: "Καλός  βουλευτής – τουλάχιστον για τον κόσμο- δεν υπάρχει πλέον .  Υπάρχει μόνο για τα κανάλια… αυτός που τσακώνεται και με τα μανικετόκουμπά του. Που φωνάζει, που βρίζει, που ορύεται, που  παράγει θέμα… δίνει τίτλο…. Και αναπαράγεται σε όλα τα Μέσα που είναι πρόθυμα να προωθήσουν την όποια κουταμάρα αρκεί να είναι εντυπωσιακή. Αν δεν τα κάνει αυτά, αν δεν τα λέει… δεν τον καλούν. Πουθενά. Ούτε  το κόμμα του τον στέλνει. Τι να τον κάνει; Αφού δεν βρίζει, δεν φωνάζει, δεν ορύεται, δεν τσακώνεται, δεν χτυπάει με το χέρι του ή με το τακούνι της το τραπέζι, ΔΕΝ  ΠΑΡΑΓΕΙ  ΕΡΓΟ.

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019, ήταν υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού αλλά δεν εξελέγη.

Ολοκληρώνει τη συγγραφή του νέου του βιβλίου "Της παπαρούνας γιός" μαζί με την κόρη του Παυλίνα.

Σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο karavia, ετοιμάζει ένα άλμπουμ με τίτλο "Η Φωνή της Ψυχής" με την παρουσίαση σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής Ναυτιλίας και Επιχειρηματικότητας.


  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Αντικαπνιστική υστερία: λύσεις υπάρχουν. Αλλά μηδενίζονται από τις εμμονές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα κάνει μεγάλο κακό στην υγεία. Και ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την προσέλευση καπνιστών σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν παιδιά(κυρίως) αλλά και μη καπνιστές, είναι απόλυτα σωστή. Ο μη καπνιστής πρωθυπουργός το ξέρει, η κυβέρνηση το κατάλαβε, ο μέχρι πρότινος αντικαπνιστικός νόμος αποδείχθηκε ανίσχυρος. Ωστόσο είναι τουλάχιστον δυσεξήγητη η κυβερνητική εμμονή  να καταδιώκει όχι μόνο τους καπνιστές αλλά και τις επιχειρήσεις που «φιλοξενούν» καπνιστές οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των «πελατών» τους .

Δυσεξήγητη η εμμονή αλλά και  ανεξήγητη η επιμονή των υπε...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
«Καλά» νέα, «κακά» νέα και «μη» νέα.

Μια από τις σημαντικότερες και αναμφίβολα γεμάτη αλήθεια φράσεις που έχουν διατυπωθεί για τον Τύπο  ήταν αυτό που είπε, το 1962, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Φ. Κέννεντι : «  Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μη-νέα είναι καλά νέα. Για τον Τύπο, τα καλά νέα είναι μη-νέα».

Και αυτό που είχε πει το 2000 ο Ουμπέρτο Έκο, ο Ιταλός συγγραφέας  και φιλόσοφος, ότι δηλαδή: «Οι κρίσεις πουλάνε καλά», περίπου παραφράζοντας την πολύ παλαιότερη φράση του Μάο («Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση») είναι – κατά την ταπεινή μου γνώμη- η πιο φιλοσοφημένη γνώμη που εκφράστηκε ποτέ για τον Τύπο. Για τη ...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Η διαφορετικότητα της ανθρωπιάς και η ομορφιά της ψυχής

Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία ή την χώρα καταγωγής τους. Όλες οι χώρες δεν είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, το πολιτικό τους σύστημα ή την ήπειρο όπου βρίσκονται. Όλα τα ανθρώπινα προβλήματα δεν είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το μέσο εισόδημα των ανθρώπων, τη δημοκρατία την οποία –θεωρητικώς έστω- απολαμβάνουν ή τα ανθρώπινα/πολιτικά δικαιώματα που ισχύουν στον τόπο τους.

Υπάρχει όμως και ισχύει σε όλο τον κόσμο αυτή η μοναδική, ανεξάρτητη διαφοροποίηση στη διαφορετικότητα: Η διαφορετικότητα της ανθρωπιάς και η ομορφιά της ψυχής του καθενός μας. Και το λέω αυτό με «το χέρι στην καρδιά» αφού ζω εδώ και 20 χρόνια σε μια γειτονιά της Αθήνας πλημ...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Απίστευτη ιστορία; Και όμως

Χρονιάρες μέρες και έχει «σκάσει» πάνω στο κεφάλι μας  μια απίστευτη ιστορία αφελούς αντιμετώπισης ενός σοβαρού περιστατικού  από την Ελληνική Αστυνομία. Και εύχομαι αυτή η αφέλεια – για να μην πω ένοχη ανοησία- να περιορίζεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενός «κομματιού» της Ελληνικής Αστυνομίας και να μην εμπλέκεται σ αυτήν η ηγεσία της, ούτε φυσικά οι φορείς της Πολιτείας. Και μιλάω για το αδιανόητο «θάψιμο» της βάρβαρης αντιμετώπισης εκ μέρους αστυνομικών αρχών μιας γυναίκας ΑΜΕΑ με ψυχικά προβλήματα η οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχε επισκεφτεί το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας  για να βρει λύση σε ένα σοβαρό της πρόβλημα και αντί για συμπαράσταση και λύση, βρέθηκε αντιμέτωπη  με αδιαφορία, βία, βαρβαρότητα, πέταγμα στο δρόμο και στο τέλος, κατάβρεγμα με την αστυνομική μ...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Ελλάς – Τουρκία. Ποιος εμπιστεύεται τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τον Τραμπ;

Μέσα στην ανησυχητική ασάφεια του «καρότου και μαστίγιου» που για πολλούς καθρεφτίζεται στη στήριξη των Ελληνικών θέσεων απέναντι στη νοσηρή επιθετικότητα της  «Ερντογανικής»  Τουρκίας  από την Ευρωπαική Ένωση, μέσα στην ομίχλη που «βγαίνει» από το «κλίμα Βρυξελλών» όπου απ΄ τη μια προβάλλεται πόσο δίκιο έχει η Ελλάδα και πόσο άδικο η Τουρκία ενώ απ΄ την άλλη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας  μάς  χαιδεύουν τ’ αυτιά αλλά φροντίζουν  να κρατήσουν τις ισορροπίες με την Τουρκία αποκαλώντας την «σημαντική χώρα» με την οποία η Ε.Ε. έχει μια «σημαντική συνεργασία», μία παράμετρος μού δημιουργεί τη μοναδική ένδειξη ασφάλειας: Ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Τουρκικές ακροβασίες – Ελληνικές στρατηγικές σκέψεις

Ωρίμασαν άραγε τόσο πολύ πολιτικά οι επί Ερντογάν  «μπουνταλάδες» Τούρκοι  ( όπως μας άρεσε και μας βόλευε να τους αποκαλούμε τα τελευταία 70-80 χρόνια) ή κατάλαβαν ότι με σύγχρονους διπλωματικούς τρόπους και ενέργειες δεν  «φτουράνε» διεθνώς  και δεν πετυχαίνουν τίποτα οπότε πρέπει να στραφούν  σε αναζήτηση μη αποδεκτών – πλην όμως  εντυπωσιακών- « τετελεσμένων» ;

Μήπως οι «τραβηγμένες απ΄τα μαλλιά»  εξελίξεις των τελευταίων ημερών – ενδεχομένως και ωρών- σαφείς απαντήσεις δεν μας δίνουν και  μας αναγκάζουν να σκεφτούμε λίγο  «πονηρότερα» και όχι αναγκαστικά «ωριμότερα»  κι εμείς και να διαμορφώσουμε νέες Εθνικές στρατηγικές βασισμένες όχι στον «τσαμπουκά» του ι...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Η χτεσινή κυβέρνηση δεν ήξερε αριθμητική. Η σημερινή;

Ο  φετινός Νοέμβριος, υπήρξε- οικονομικά μιλάω πάντα- ο χειρότερος μήνας της ζωής μου. Και όχι μόνο για μένα αλλά για πολλές χιλιάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες  συνταξιούχων σαν κι εμένα, άλλων με συντάξεις λίγο μεγαλύτερες από τη δική μου και άλλων  με λίγο μικρότερες . Κι ας τοποθετήσουμε το ύψος της σύνταξης του καθενός κατά μέσον όρο στα 1300 ευρώ με ένα μικρό επικουρικό. Των 250 ευρώ. Σύνολο: 1550 ευρώ. Και με ένα ενοίκιο που εισπράττουν για κάποιο διαμέρισμα που νοικιάζουν, 350 ευρώ. Πήγαμε  στα 1900 ευρώ.

Φυσικά και υπάρχουν άλλοι τόσοι – ή και περισσότεροι- με μικρότερες συντάξεις. Και κάποιοι –ασφ...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Αυθύπαρκτος, υπεύθυνος και σοβαρός; Στοιχεία καλού υπουργού.

Είμαι παραδοσιακός Νεοδημοκράτης. Δεν το αρνούμαι. Άλλωστε είναι γνωστό αφού και βουλευτής της Ν.Δ. υπήρξα και Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων με τις  επίσημα υποστηριζόμενες  από τη Ν.Δ. παρατάξεις. Αλλά εκνευρίζομαι. Θίγομαι. Τσαντίζομαι. Και πικραίνομαι όταν βλέπω  υπουργούς και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αισθάνονται υποχρεωμένα να αναφέρουν  τα –ομολογουμένως πολλά- επιτεύγματα της κυβέρνησής τους κάθε φορά που κάνουν μια δήλωση για τα δικά τους καθήκοντα ή απαντούν σε επικρίσεις για τη δική τους  δραστηριότητα, τις δικές τους ενέργειες, τις δικές τους αποφάσεις.

Και το κάνουν αρκ...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Η προσπάθεια φαίνεται…. Τα αποτελέσματα αργούν.

Με αγωνία, άγχος, προσμονή,  κατά καιρούς απογοήτευση, νέες προσδοκίες, υπομονή αλλά και στεναχώρια παρακολουθούν οι πολίτες – κι εγώ μαζί- τις προσπάθειες και τις ενέργειες και τις δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.  Οι προσπάθειες της νέας – ακόμη- κυβέρνησης φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού αλλά τα αποτελέσματά τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις δυσδιάκριτα.

Θα πω δυο κουβέντες που εκπηγάζουν από τις εμπειρίες μου: Δεν είναι εύκολη δουλειά να συμμαζέψεις ένα ασυμμάζευτο κράτος, μια Δημόσια Διοίκηση που καρκινοβατούσε, όλες αυτές τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες και –κυρίως- να φέρεις σε ισορροπία μια νοοτροπί...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Monty Python και «μικρά παιδιά» με κομματική ταυτότητα

Γνωρίζω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  Μάκη  Βορίδη, τον συμπαθώ γιατί είναι σοβαρός, εργατικός και αποφασιστικός  και – ανεξάρτητα  των όσων οι εχθροί του «καταγγέλλουν» περί  «ακραίων απόψεων» - είναι  ένας μετρημένος στο λόγο του κοινοβουλευτικός άνδρας.  Γι αυτό και θεωρώ κάπως "περίεργη" την απόφασή του να δεχτεί να σχολιάσει σε ζωντανό τηλεοπτικό διάλογο  το «καραγκιοζιλίκι» της παρέλασης στη Νέα Φιλαδέλφεια και μάλιστα να επεκτείνει τη σκέψη και το λόγο του όταν ρωτήθηκε για την ακραία διαμαρτυρία των 10 κοριτσιών που γελοιοποίησαν  άκριτα και επιπόλαια  τα εθνικά μας σύμβολα και την ιστορία μας, κάτι που η Δημοκρατία μας  επιτρέπει.

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Η ντροπή , ντροπή δεν έχει και χαρά σ΄τον που την έχει

Το θέμα αρκετοί το γνωρίζουν. Το διάβασαν και στο meallamatia.gr, το πρώτο site για την Αναπηρία. Και σε μερικούς άλλους ιστότοπους όπου – μάλλον τυχαία και χωρίς πολλή ανάλυση- πήρε κάποια δημοσιότητα. Προσωπικά θα τολμούσα να πω ότι δεν πήρε ΚΑΘΟΛΟΥ δημοσιότητα. Ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να έχει «κυκλοφορήσει» παντού. Και στις εφημερίδες και στις τηλεοπτικές εκπομπές που&n...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Επίσημα κείμενα, χωρίς σκέψη. που κάνουν διακρίσεις

Αρκετές φορές, διαβάζοντας προθέσεις, εξαγγελίες, διαρροές, μέχρι και προσχέδια νόμου, καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά ότι οι συντάκτες των κειμένων ή «βλέπουν» το ζήτημα που αναδεικνύουν από μία μόνο πλευρά ( τη δική τους) ή δεν γνωρίζουν ΚΑΘΟΛΟΥ για ποιο πράγμα μιλάνε.

Και αφορμή γι αυτές τις σκέψεις, μού έδωσε  σειρά δημοσιευμάτων με κύριο άξονα το « νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb» το οποίο έχει αποφασίσει  να θέσει σε διαβούλευση στο άμεσο διάστημα η κυβέρνηση.

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Αλήθειες που κάνουμε ότι δεν τις ξέρουμε

Κλέφτης είναι αυτός που σκοπίμως χώνει το χέρι του στην τσάντα σου  και σουφρώνει το πορτοφόλι ή το κινητό. Διαρρήκτης είναι αυτός που μπαίνει βίαια , μεσ’ τη νύχτα στο σπίτι σου ή στο μαγαζί σου και αρπάζει ότι του «γυαλίσει» από τα υπάρχοντά σου ή τα εμπορεύματά σου. Απατεώνας είναι αυτός που σκοπίμως αθετεί συμφωνίες, παγιδεύει εύπιστους ανθρώπους με ψεύτικες υποσχέσεις ή καταστρώνει πολύπλοκα σχέδια για να εξαπατήσει  μια επιχείρηση , ένα Δημόσιο Φορέα ή και το Κράτος το ίδιο. Και στην περίπτωση που ο κλέφτης, ο διαρρήκτης ή ο απατεώνας «πιαστεί στα πράσα» ή συναντήσει αντίσταση, καταφεύγει στη βία, πολλές φορές και στο έγκλημα. Και αυτούς ορθώς τους καταδιώκει ο νόμος, τους κυνηγούν οι διωκτικές αρχές και τους τιμωρεί η Δικαιοσύνη. Εν δυνάμει εγκληματίες ή αδιάφοροι καταπιεστές ε...

  Απόψεις και Παρεμβάσεις
Βίτσας: Η βλακεία είναι ανίκητη

Μου φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο αυτό που έγινε προ ημερών «στον αέρα» εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού καθώς ενώ ο πρ. βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος  αισθάνθηκε δυσφορία και αδιαθεσία ( με τα γνωστά σε όλους επακόλουθα) ,  ο επίσης καλεσμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας αγωνιούσε για να τελειώσει αυτό που έλεγε.

Φυσικά από έναν υπεύθυνο πολιτικό και σοβαρό άνθρωπο αλλά και νομικό  όπως ο κ. Βίτσας θα περίμενε κανείς μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά, κάτι δηλαδή σαν «χείρα βοηθείας» στο συνομιλητή του και πρώην συνάδελφό του στη Βουλή ο οποίος αιφνιδίως αλλά εμφανώς δεν αισθανόταν καλά. Ό...


©2004-2020 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::