Αρχική > Άρθρα > Άρθρα σε άλλα έντυπα

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Ανεξάρτητα του αν ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει- δικός του ο λογαριασμός τού πως και γιατί τον επέλεξε-  ως σύμβουλό του τον κ. Καρανίκα που δήλωσε : «Στα τσακίδια Εldorado και να μην στεριώσεις πουθενά», η απόφαση της Eldorado Gold  να ενημερώσει μέσ’ τα μαύρα χαράματα για την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στα ορυχεία χρυσού που λειτουργούν στη Χαλκιδική, τα αναπτυξιακά της σχέδια και τα περιουσιακά στοιχεία εξερεύνησης στην Ελλάδα αποτελούν πλήγμα στα σχέδια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η υπόθεση βέβαια έχει τρεις άξονες: 1. Την ξένη εταιρεία και τις σχέσεις της με την κυβέρνηση, 2. το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στα ορυχεία και 3. την επικινδυνότητα  των εξορύξεων σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως σεισμογενής. Και το να αγνοούμε οποιονδήποτε από τους τρεις αυτούς άξονες είναι λανθασμένη και επιπόλαιη σκέψη και ενέργεια.

Αρχικά, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά απεγνωσμένα επενδύσεις και ο Αλέξης Τσίπρας έχει στηρίξει το «αφήγημά»  στη ΔΕΘ στην επενδυτική και επιχειρηματική στροφή που κάνει η κυβέρνησή του. Σ αυτό τον άξονα, η απόφαση ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στη χώρα, της Eldorado, ότι αναστέλλει τις επενδύσεις, επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες στην κυβέρνηση, είναι μια πραγματική «βόμβα».

Η εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη για τα σχέδια στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών παρά τις προσπάθειες της καναδικής εταιρείας και της εκπροσώπου του στην Ελλάδα Hellas Gold να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία. Και επισημαίνει ότι «η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Είναι βέβαια γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων. Ειδικός στο θέμα δεν είμαι και υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζω, συζητήσεις άγνωστες, υπόγειες και μυστικές που έχουν γί8νει και στην ουσία ουδείς γνωρίζει. Συνεπώς δεν μπορώ να αποκλείσω ότι το θέμα της αυξημένης επικινδυνότητας της περιοχής και των ελλιπών μέτρων ασφαλείας σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή υπήρξε από τις βασικές ενστάσεις των κυβερνητικών στελεχών, ιδίως ύστερα από τη δημοσιοποίηση μιάς μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κατακεραύνωνε τη διενέργεια υπόγειων ….αναζητήσεων χρυσού θεωρώντας ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και η ασφάλεια μιας ολόκληρης περιοχής. Γνωστοί σεισμολόγοι άλλωστε έχουν συνδέσει παλαιότερους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή με τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα και το τραγικό ενδεχόμενο, σε έναν μεγάλο σεισμό, να ….βουλιάξει η μισή Χαλκιδική!

Στα έργα που εκτελούνται ( Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) και αυτά που ετοιμάζονται εδώ και τρία χρόνια μέσα σε αντιδράσεις επιστημόνων, κατοίκων και οργανώσεων ( τα Έργα Περάματος και Σαπών σε άλλη περιοχή) απασχολούνται ή θα απασχοληθούν, σύμφωνα και με την εταιρεία, κοντά στα 3.000 άτομα. Κι αυτό από μόνο του, δημιουργεί τρόμο σε χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν υπ΄ όψη τους την επικινδυνότητα.

Ο πασίγνωστος σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας για τα ορυχεία της Χαλκιδικής στο συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα πριν από δυο χρόνια, εν όψει ενός βιβλίου που σχεδιάζει να εκδώσει σύντομα, έλεγε:

« Υπάρχουν πολλά ορυχεία στον κόσμο, πολλές σεισμογενείς χώρες που αναπτύσσονται απ΄ τον ορυκτό τους πλούτο. Έχουμε την τεχνολογία να προειδοποιήσουμε πριν από τη γέννηση ενός σεισμού. Στα ορυχεία πλέον μπαίνουν ανιχνευτές, σεισμόμετρα οπότε πριν γίνει κάποια κατολίσθηση, μετατόπιση μέσα στο ορυχείο, το βλέπουμε εγκαίρως. Εγώ ήθελα να πληροφορηθώ αν η συγκεκριμένη εταιρεία, Eldorado Gold και όποιοι άλλοι είναι «μέσα», έχει τέτοια όργανα στο ορυχείο όπου πάνε να βάλουνε ανθρώπινες ζωές. Προσπάθησα να πληροφορηθώ από τους εργαζόμενους αν υπάρχει σεισμογραφικό δίκτυο μέσα στο ορυχείο αλλά δεν γνώριζαν τίποτα . Μα μπορείς να κάνεις απλά σχέδια πάνω σε ένα ρήγμα; Υπάρχει τεχνολογία να γίνει το έργο και αυτό και οι πλατφόρμες αλλά έχει κόστος. Εγώ λοιπόν, θα προτείνω στον ιδιώτη που θέλει να βγάλει χρυσό, αέριο, πετρέλαιο να δαπανήσει πέντε ευρώ παραπάνω για νάναι ασφαλείς οι άνθρωποι που δουλεύουνε μέσα.

Μιλώντας σε ανθρώπους της εταιρείας, ρωτούσα : Μέσα στο ορυχείο σας, έχετε σύστημα συναγερμού σε περίπτωση δόνησης; Μου απάντησαν αρνητικά. Ε…με φοβίζει αυτό. Και ερωτώ: Εφ όσον το Αριστοτέλειο υπέβαλε μια τέτοια μελέτη στο Υπουργείο, πως και δεν σας συνέστησε να βάλετε και έναν σεισμογράφο; Εκεί… δίπλα στο ορυχείο…να παρακολουθείτε. Αν είχαν βάλει σεισμολόγο στην ομάδα της μελέτης…δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνέστηνε κάτι τέτοιο. Πέρυσι εξέφρασε επιφυλάξεις το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου. Έγινε τίποτα; Τη μελέτη την υπογράφει γεωλόγος. Μα αν σε πονάει η καρδιά σου , θα πας σε καρδιολόγο. Όχι σε παθολόγο.  ».

Μήπως οι άνθρωποι της κυβέρνησης αποφάσισαν να το …καλοσκεφτούν και γι αυτό καθυστερούν τις εγκρίσεις, πιέζοντας τελικά την Eldorado να βάλει σύστημα συναγερμού σε περίπτωση δόνησης; Και σεισμογράφους; Τι μετράει περισσότερο;

 
171.   Για το ΠεριΩδικό της Πόλης - το περιοδικό της Καβάλας (8/2/2006)
  για το τεύχος Μαρτίου

172.   Για το ΠεριΩδικό της Πόλης - το περιοδικό της Καβάλας (9/1/2006)
  Θα αναθεωρήσουμε τα Πάντα! Γιούπιιιιιι

173.   Αρθρο για την εφημερίδα Press- Time (11/12/2005)
  "Αναζητείται ο συγγραφέας του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο."

174.   Αρθρο για την εφημερίδα Press- Time (8/12/2005)
  Το Dovleti Life Style του Γιώργου.

175.   Άρθρο για την εφημερίδα ΑΝΩ – ΚΑΤΩ "Που θα φτάσει η ακρότητα;" (1/11/2005)

176.   Άρθρο για την εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» - Αδέρφια...πιάνουμε πάτο. (12/10/2005)

177.   Σχόλιο για το ΠΑΡΟΝ (4/9/2005)

178.   Απο το www.in.gr (27/6/2005)

179.   Για το ΠεριΩδικό της Πόλης - το περιοδικό της Καβάλας (13/6/2005)
  «Ρε συ…μήπως δεν πάμε καλά;»

180.   Για το περιοδικό «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» (6/6/2005)

    [-17]1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  ]

 
 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::